Het gaat namelijk, volgens de Premier, nog niet goed. De besmettingscijfers stabiliseren niet en ook de cijfers in de ziekenhuis geven nog geen geruststellend beeld. ,,We staan op een tweesprong, vertelt Rutte. Het ligt namelijk aan het gedrag van de mensen. Gaat het goed en dalen de cijfers, dan kan is er in januari een versoepeling mogelijk. Stijgen de cijfers, dan kunnen de maatregelen strenger worden. Zelfs nog vóór de kerst.
Coronavaccinatie
Er is een eerste indeling gemaakt van wie bij de start van de coronavaccinatie welk type inenting krijgt, en op welke locaties deze vaccins worden toegediend. Zorgmedewerkers van verpleeghuizen ontvangen als eerste een oproep. Zij komen in aanmerking voor inenting met het vaccin van BioNTech/Pfizer, mits het eind december door het Europees Medicijn Agentschap (EMA) wordt goedgekeurd. Deze groep wordt gevaccineerd op circa 30 priklocaties, die de GGD verspreid over het land gaat inrichten.
Na de medewerkers van verpleeghuizen volgen de medewerkers uit de gehandicaptenzorg en thuiszorg. Ook zij krijgen het vaccin van BioNTech/Pfizer aangeboden. Parallel aan het vaccineren van de genoemde zorgmedewerkers wordt ook zo snel mogelijk gestart met het inenten van bewoners van verpleeghuizen en instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking. Deze groepen krijgen in hun eigen woonomgeving het vaccin van Moderna aangeboden. Naar verwachting nemen EMA en de Europese Commissie medio januari een besluit over toelating van dit vaccin.
Proefprojecten
Ook werden er een aantal positieve punten tijdens de persconferentie benoemd. Er komen in januari strak gecontroleerde proefprojecten in de cultuursector. Rutte wil ook dat het Outbreak Management Team gaat kijken of mensen tot 27 jaar in teamverband kan gaan sporten.
Op 22 december wordt meer duidelijk over de maatregelen voor de kerstdagen.