Drenthe en Friesland krijgen steeds minder mensen aan het werk

Drenthe en Friesland krijgen steeds minder mensen aan het werk

DRENTHE - In Drenthe en Friesland nam het aantal werkenden in het derde kwartaal van 2020 het sterkst af ten opzichte van een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het gebruik van financiële regelingen door bedrijven is in deze twee provincies het laagst. Ongeveer 40 procent van de Friese en Drentse ondernemers met twee of meer werkzame personen had een steunmaatregel. In alle provincies liep de werkloosheid op en kromp de economie in het derde kwartaal. Dit blijkt uit de publicatie Regionale Economie 2019.

In het derde kwartaal bleek 68,2 procent van de mensen werk te hebben, dit terwijl een jaar eerder 69 procent mensen nog aan het werk hadden. In Drenthe was de daling 1 procent. In Groningen en Zeeland was een kleine daling te zien, ongeveer 0,1 procent.

Drenthe en Friesland minst gebruikte steun
In Drenthe en Fryslân daalde de nettoarbeidsparticipatie relatief gezien het meest, terwijl bedrijfsvestigingen daar in verhouding het minst gebruik maakten van de financiële steunregelingen. In de andere provincies was het gebruik van steunregelingen hoger, maar viel dat niet samen met een minder sterke krimp van de nettoarbeidsparticipatie. Zo hadden relatief de meeste bedrijfsvestigingen in Noord-Holland een regeling, terwijl in deze provincie de afname van de nettoarbeidsparticipatie bijna vergelijkbaar was met die in Drenthe en Fryslân, aldus het CBS.

Tiplijn