Midden-Drenthe geeft tot 2025 zon-op-dak en kleinschalige initiatieven voorrang

Midden-Drenthe geeft tot 2025 zon-op-dak en kleinschalige initiatieven voorrang

MIDDEN-DRENTHE - Het college van B&W van Midden-Drenthe scherpt de strategie in de duurzaamheidsvisie aan en gaat zon-op-dak en kleinschalig zon-op-land initiatieven nadrukkelijker voorrang geven en stimuleren. Nieuwe aanvragen voor grootschalige zonneparken op waardevolle grond, zoals landbouwgrond, worden voorlopig geweigerd.

Wethouder Erjen Derks: “Als gemeente hadden we er al voor gekozen om maximaal in te zetten op zon-op-dak. We kiezen er alleen nu voor om die initiatieven nog explicieter voorrang te geven. Dit doen we omdat dit zo min mogelijk impact heeft op het landschap en daarnaast omdat het op dit moment moeilijk is om bij nieuwe projecten duurzame elektriciteit terug te leveren op het netwerk. Als er nieuwe initiatieven zijn, gaan lokale ondernemers en inwoners bij ons voor. Als college zien we de winsten van duurzaamheid namelijk graag zoveel mogelijk bij onze inwoners en ondernemers”.

Capaciteit Issue
Voor de meer grootschalige zonne-energie projecten speelt daarbij het issue dat er op dit moment zeer beperkt capaciteit aanwezig is om duurzame elektriciteit terug te leveren op het netwerk. De komende jaren gaan de netbeheerders de capaciteit gefaseerd vergroten. De gemeente Midden-Drenthe wil de netwerkcapaciteit in eerste instantie ten goede laten komen aan de zon-op-dak en kleinschalig zon-op-land initiatieven in de gemeente. In 2025 zal er hoogstwaarschijnlijk voldoende netwerkcapaciteit zijn om de ambities uit de Duurzaamheidsvisie voor duurzame elektriciteit te kunnen realiseren.

Lopende projecten en aangescherpte strategie
De drie lopende zonnepark-projecten die in aanbouw zijn op de locaties De Lotten, Attero en Zandwinput Beugel worden volgens de eerdere afspraken uitgevoerd. De komende periode komen daar geen locaties bij en zet Midden-Drenthe actief in op het stimuleren van zon-op-dak, kleine zonneparken van energiecoöperaties (tot 2,5 ha) en kleine windmolens. Ook wordt de komende periode gebruikt om samen met stakeholders het vraagstuk rond lokaal eigendom helder te krijgen.

Tiplijn