Avondklok verdwijnt niet; tussen 21:00 en 04:30 binnen blijven

Avondklok verdwijnt niet; tussen 21:00 en 04:30 binnen blijven

DRENTHE - De avondklok blijft gewoon zoals hij was. Dit heeft het hof zojuist besloten.

Vandaag was er een hoger beroep van de staat op de uitspraak van vanmorgen om de avondklok er af te halen. In dat spoedappèl is besloten om de avondklok te houden. Dit in ieder geval tot vrijdag het hoger beroep zal zijn, of enkele dagen later als de uitspraak is.

Vanochtend besloot de Rechtbank dat de avondklok per direct moest worden opgeheven. Voor het invoeren van de avondklok is gebruik gemaakt van een bijzondere wet, de Wet buitengewone bevoegdheden burgerlijk gezag (Wbbbg). Die wet biedt het kabinet de mogelijkheid om in zeer spoedeisende en buitengewone omstandigheden een avondklok in te stellen, zonder dat daarvoor eerst een wetgevingstraject – waarbij de Eerste en Tweede Kamer vooraf worden betrokken – moet worden doorlopen. De voorzieningenrechter heeft geoordeeld dat bij de invoering van de avondklok geen sprake was van de bijzondere spoedeisendheid die nodig is om gebruik te kunnen maken van de Wbbbg. Dit blijkt uit het feit dat vóór de invoering van de avondklok al vaker over de mogelijkheid van een avondklok was gesproken.

De rechtbank was van mening dat de Wbbbg is ingezet terwijl er geen sprake was van een situatie waarvoor de wet is bedoeld, zoals bijvoorbeeld het geval is bij een dijkdoorbraak. Daarom is de inzet van deze wet om de avondklok in te stellen niet legitiem.

Hoger beroep
De Staat is het hier niet mee eens en vindt dat de gezondheid van de burgers hiermee gevaar loopt. Zij dienden een hoger beroep in om de avondklok per direct nog te laten handhaven. Ook moest er een spoedappèl komen, omdat de avondklok per vanavond al verdwenen zal zijn. Vanavond oordeelde de rechter dat de avondklok gehandhaafd blijft, tot het Hoger Beroep van vrijdag is behandeld.

Tiplijn