Kelders Biochron worden unieke multifunctionele ruimte voor kunst en cultuur

Kelders Biochron worden unieke multifunctionele ruimte voor kunst en cultuur

EMMEN - De kelders van het voormalige Biochron in het Rensenpark worden omgebouwd tot een unieke en multifunctionele expositieruimte voor kunst en cultuur, en de entreezone van het Rensenpark wordt opnieuw ingericht. Het Centrum Beeldende Kunst (CBK) krijgt hier een nieuwe tentoonstellingsruimte, maar er is in een later stadium wellicht ook extra ruimte voor een multifunctionele invulling.

Zowel binnen als buiten versterkt deze ontwikkeling het Rensenpark als creatieve hotspot. In één beweging ontstaat op deze manier een nieuwe multifunctionele ruimte én een nieuwe verbinding tussen het Marktplein en het Rensenpark. Dat staat in het Plan van Aanpak CBK. Het college heeft dinsdag besloten om dit verder uit te werken. Als blijkt dat er financiële ruimte is, worden ook de mogelijkheden voor een multifunctionele cultuurruimte verkend.

In de kelders van het voormalige Biochron is een zee aan ruimte beschikbaar: 2200 vierkante meter. Ruim de helft daarvan (1164 m2) is naar schatting nodig voor de nieuwe expositieruimte van het CBK. Het college heeft besloten om een ontwerp te laten maken voor de gehele kelderruimte zodat duidelijk wordt welke mogelijkheden er zijn voor een multifunctionele culturele ruimte. Daarbij kan later afgewogen worden om de uitvoering in één keer of in fasen te realiseren. In de begroting is 5,5 miljoen euro gereserveerd voor de uitwerking van de plannen voor de ontwikkeling van de nieuwe ruimte voor het CBK en het hoogwaardig inrichten van de nieuwe entree van het Rensenpark. Het geld komt grotendeels uit de besparing op de huidige huurkosten van het CBK in De Fabriek en de kosten voor beheer en onderhoud van het Biochron. De kosten van het beheer van het nieuwe gebouw zijn hierin nog niet opgenomen, want dat is onderdeel van de uitwerking van de plannen.

Bijzondere uitstraling kelder
“De kelderruimten in het Biochron hebben nog steeds een bijzondere uitstraling, die we zeker willen behouden,” zegt cultuurwethouder Robert Kleine. “Het is een perfecte plek voor het Centrum Beeldende Kunst, waarmee we voldoen aan de wens van de raad om het CBK in het Rensenpark onder te brengen. De indeling en de hoogtes van de verschillende ruimtes nodigen uit om er prachtige exposities te gaan houden.” Maar ook de verdere mogelijkheden van de grote kelders worden verkend, heeft het college besloten. Wethouder Jisse Otter: “We maken met de verbouw van het Biochron al meerdere slagen in één keer door ook de entree van het Rensenpark een flinke upgrade te geven. Maar nu doet zich ook de mogelijkheid voor om te onderzoeken of een multifunctionele ruimte voor kunst en cultuur haalbaar is. Die kans laten we niet liggen.”

Planning
Nu het college een besluit heeft genomen, start het project en de verdere uitwerking van de plannen. De gemeenteraad wordt hierbij betrokken. De sloop van het bovendeel van het Biochron is inmiddels begonnen. Dit jaar en een deel van 2022 worden gebruikt voor de uitwerking van de plannen en het ontwerp van de nieuwe ruimten. Na de ontwerpfase (2022) kan het college een keus maken voor een gehele of een gedeeltelijke uitvoering. Dat kan betekenen dat het multifunctionele deel (de tweede helft van de kelders) nog niet wordt meegenomen, of alleen wordt voorzien van installaties en nutsvoorzieningen, maar nog niet wordt ingericht. Afhankelijk van de raming van de kosten en het beschikbare budget zou het tweede deel van de ruimten echter ook meteen ingericht kunnen worden en in gebruik gegeven worden aan het CBK. In de tweede helft van 2022 en in 2023 worden de kelders verbouwd en wordt de nieuwe entreezone ingericht.

Tiplijn