Vrijwillig weidevogelbeschermer Harrie van der Weide heeft zijn vondst gemeld bij Landschapsbeheer Drenthe en weidevogelcoördinator Erwin Bruulsema heeft geconstateerd dat het om een vers ei gaat. Met deze vondst is het weidevogelseizoen in Drenthe officieel begonnen.
Het is niet de eerste keer dat Harrie van der Weide (71) het eerste kievitsei vindt: in 2015 behaalde hij ook al deze eer. Toen in het Odoornerveld bij Emmen, nu in Deutlanden bij Erm, een gebied dat bekend staat als een van de betere kievitpercelen. Harrie: “Ik was hier al aan het zoeken en zag gisteren dat er paren actief waren. Toen ik het land opliep, zag ik alleen nestkuiltjes. Ik besloot vandaag nog een keer te kijken en het was raak.†Harrie is zijn hele leven al geïnteresseerd in de natuur, de verschillende seizoenen én weidevogeleieren. “Het is altijd leuk om het eerste ei te vinden. Het is het startschot van de lente en het begin van het weidevogelseizoen.†Harrie kijkt met een gemengd gevoel naar de komende periode. “De aanwezigheid van de weidevogels in onze gebieden wordt steeds minder. We moeten er met z’n allen aan werken om het in stand te houden. Gelukkig gaat het hier wel goed, hier komen ze terug.â€
Plan van aanpak Drenthe
De weide- en akkervogels hebben het moeilijk. Om die reden is in 2017 in Drenthe het Ermberaad van start gegaan waarin de provincie Drenthe, LTO Noord, terreineigenaren en natuurbeheerders, jagers, natuurorganisaties en vrijwilligers de handen ineen slaan voor het behoud en de bescherming van akker- en weidevogels in Drenthe. Er wordt intensief samengewerkt aan biotoopverbetering, aanpak van predatie, monitoring en er is onderzoek gedaan naar nestbescherming en kuikenoverleving van wulpen in Drenthe.
Officiële start weidevogelseizoen
Met de vondst van het eerste kievitsei is het weidevogelseizoen van 2021 in Drenthe officieel begonnen. Zo’n 300 vrijwillige weidevogelbeschermers gaan het veld in om kuikens van de tureluur, de kievit, de grutto, de scholekster en de wulp een goede start te geven. De vrijwilligers brengen bij honderden boeren de nesten in kaart en nemen beschermingsmaatregelen. Landschapsbeheer Drenthe kan de groepen ondersteunen, dankzij de financiële steun van de provincie Drenthe en de Nationale Postcode Loterij.