De huisartsen in Drenthe krijgen hiervoor begin april vele vaccins geleverd. Sommige huisartsen gaan hierbij een samenwerking aan met GGD Drenthe, zodat ook hun doelgroepen zo snel mogelijk de vaccinatie ontvangen.
Huisartsen vaccineren mensen uit de medisch hoog-risicogroep, begin april krijgen zij daarom extra vaccins geleverd. Daarnaast vaccineren ze mensen van 63 en 64 jaar, mensen met een BMI boven de 40 en mensen met het syndroom van Down. Zij ontvangen een uitnodiging van de huisarts. Om deze mensen zo snel mogelijk te kunnen vaccineren, maakt een aantal huisartsen in de avonden tussen 19.00 en 21.00 uur gebruik van de GGD Drenthe vaccinatielocaties in Hoogeveen of Emmen. Het proces is hier al geheel ingericht en alle faciliteiten, zoals een ruimte voor de 15 minuten wachttijd na de vaccinatie, zijn aanwezig. Huisartsen kunnen hierdoor snel beginnen en meer mensen binnen een kortere termijn vaccineren.
De vaccinatielocatie in Hoogeveen zou op 12 april starten, maar start nu speciaal voor de huisartsen bijna een week eerder op 8 april. Marjon Feenstra, manager COVID-19 bij GGD Drenthe geeft aan: ‘De huisartsen zochten met ons contact. Wij zijn heel blij dat we hen tegemoet kunnen komen en ze gebruik kunnen maken van onze faciliteiten. En als dat eerder opengaan in Hoogeveen betekent, dan doen we dat ook graag. De locatie is al helemaal gereed. Het wachten was alleen nog op de levering van vaccins. We zijn blij dat hier nu in de avond toch al gebruik van gemaakt kan worden. Samen zetten we zo de schouders eronder. Want hoe eerder inwoners zijn gevaccineerd, hoe beter.’
Ron Wissink, voorzitter Raad van Bestuur HZD (Huisartsenzorg Drenthe): ‘Huisartsen staan voor de opgave om een groot aantal Drentse inwoners te vaccineren. Sommige huisartsenpraktijken zijn onvoldoende ingesteld om zon grote hoeveelheid patiënten snel te vaccineren, waarbij we 1,5 meter afstand tot elkaar kunnen houden en ruimte hebben voor de geadviseerde 15 minuten rusttijd na een vaccinatie. Daardoor zou het vaccinatieproces veel trager verlopen dan bijvoorbeeld bij de reguliere griepprik. Sommige huisartsenpraktijken in Drenthe maken daarom gebruik van de GGD locatie. Maar er zijn ook Drentse praktijken die de locatie geheel zelf regelen. En dat is ook prima. Mooi dat GGD Drenthe met ons wil samenwerken om zo snel mogelijk, zoveel mogelijk inwoners te vaccineren. Echt een staaltje Drentse naoberschap.’
GGD Drenthe vaccineert momenteel de zorgmedewerkers langdurige zorg, mobiele thuiswonenden die dit jaar 75 jaar worden en ouder. Vanaf 6 april ontvangen ook mensen uit het geboortejaar 1947-48 een vaccinatieuitnodiging van het RIVM. Die verzending gaat gefaseerd, om lange wachtrijen bij het landelijke afsprakennummer te voorkomen. De doelgroepen die de GGD vaccineert worden 7 dagen per week tussen 9.00 en 17.00 uur gepland op de GGD Drenthe locaties. GGD Drenthe prikt zelf (nog) niet in de avonden. Hiervoor is het wachten op de grotere leveringen van vaccins. Daardoor kunnen huisartsen nu probleemloos in de avonden gebruikmaken van de locaties.
In welke volgorde en met welk vaccin inwoners gevaccineerd worden, wordt landelijk bepaald. Die informatie is te vinden op de website van Rijksoverheid. Je krijgt automatisch een uitnodiging, zodra je in aanmerking komt.