De Drentse Anjer Prijs
Met ingang van 2018 reikt het Prins Bernhard Cultuurfonds Drenthe jaarlijks de Drentse Anjer Prijs uit. De prijs sluit aan op de andere culturele prijzen in Drenthe: de Drentse Talentprijs Cultuur die jaarlijks door K&C wordt uitgereikt aan een talent of een getalenteerde groep en de Grote Culturele Prijs van Drenthe die als oeuvreprijs tweejaarlijks wordt uitgereikt door de provincie Drenthe.
Waar de andere Drentse cultuurprijzen zich vooral op personen richten, is de Drentse Anjer Prijs speciaal bedoeld voor groepen. Het Prins Bernhard Cultuurfonds Drenthe wil daarmee het belang en de kracht van samenwerking in de culturele sector benadrukken.
Met de Drentse Anjer Prijs wil het Cultuurfonds zijn waardering uitspreken voor culturele organisatoren die een stimulerende bijdrage leveren of een belangrijke impuls geven aan het culturele klimaat van Drenthe. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt en bestaat uit een bedrag van €5.000.
De genomineerden
* Loods13 uit Emmen is een ontwikkelplek voor theater in Noord-Nederland. Met theaterlessen en voorstellingen biedt Loods 13 talentontwikkeling op maat, van beginner tot toptalent. Loods 13 heeft zich gespecialiseerd in community projecten: het werken met specifieke doelgroepen op bijzondere locaties. Door de inzet van theater wil men het gat verkleinen tussen de samenleving en de mensen die daar om verschillende redenen buiten vallen.
Met Moederliefde heeft Loods 13 in 2019 en 2020 een bijzonder project gerealiseerd dat deelnemers en publiek wist te raken. Loods 13 bouwde met het project een hechte, veilige community op voor alleenstaande moeders en hun kinderen, niet alleen tijdens het repeteren en het spelen van de voorstellingen maar ook daarna.
* Museum Havezate Mensinge in Roden zet zich al vele jaren in om het unieke verhaal te vertellen van de geschiedenis van de havezate en zijn bewoners, waarvan de historie terugvoert tot 1381. In 2020 werd het museum opgenomen in het nationale museumregister. Een erkenning dat Mensinge voldoet aan alle eisen van een professioneel museum en een enorme opsteker voor Roden en omgeving. De registratie geeft het museum ook de mogelijkheid om collecties en inventaris uit andere musea in bruikleen te ontvangen.
Het museum heeft een heldere visie en meerdere nieuwe plannen klaarliggen om de geschiedenis van havezate en landgoed verder beleefbaar te maken.
* Musicalgroep Kick uit de gemeente Tynaarlo is een speelplaats waar jongeren uit de gemeente Tynaarlo en omgeving in de leeftijd van 12 tot 18 jaar hun acteer- en danstalent, creativiteit en muzikaliteit kunnen ontwikkelen. De musicalgroep biedt ruimte aan een dertigtal jongens en meisjes met of zonder ervaring in dans, muziek, zingen, acteren en schrijven. Kick werkt twee jaar aan een productie en speelt de voorstellingen op diverse locaties.
In 2020 ontwikkelde Kick de productie Jehanne over het leven van Jeanne d’Arc die op de Zeegster Hoeve strijdt voor haar idealen. Ondanks de beperkende Corona maatregelen doet de groep er alles aan om ‘de leukste musicalgroep van het Noorden’ te blijven.
De jury van de Drentse Anjer Prijs 2021 bestaat uit Jurr van Dalen (voorzitter van de jury, discipline: Erfgoed), Hanneke Bruggeman (discipline: Letteren/Podiumkunsten), Leo Hegge (bestuurslid Prins Bernhard Cultuurfonds Drenthe, discipline: muziek), Rob van der Ree (discipline: Theater) en Annemiek Rens (discipline: beeldende kunst). Uit een lijst van 28 voordrachten selecteerde de jury de kandidaten die het beste aansluiten bij de criteria van de prijs en de doelstellingen van het Cultuurfonds. Vervolgens selecteerde de jury drie genomineerden. De winnaar wordt bekend gemaakt op de dag van de prijsuitreiking die eind juni 2021 plaatsvindt.
Belangrijke criteria bij het vaststellen van de nominatie waren:
1. Er is een uitzonderlijke prestatie geleverd, waarbij gelet wordt op kwaliteit en een breed bereik.
2. De groep is gedreven om zich verder te ontwikkelen ten behoeve van het culturele klimaat in Drenthe.
3. De groep heeft een duidelijke binding met of een belang voor Drenthe of heeft iets bijzonders gepresteerd in Drenthe.
Met betrekking tot het tweede criterium wordt aan de drie door de jury gekozen genomineerden gevraagd om hun ambitie te omschrijven in max. 1000 woorden of te verbeelden in een filmpje. Hierin moet de instelling of groep aangeven hoe zij het prijzengeld van €5.000,- zouden willen gaan inzetten om zich verder te ontwikkelen en/of om hun ambitie waar te maken. De winnaar wordt geacht om zich een goede ambassadeur van het Prins Bernhard Cultuurfonds Drenthe te betonen.