Het werk voor een docent tijdens de coronacrisis is er niet makkelijker op geworden, ondanks dat er op vele creatieve manieren getracht wordt de leerlingen te helpen. Echter het stukje extra persoonlijke aandacht is erg lastig. Bovendien hebben veel leerlingen tijdens de sluiting van de scholen les moeten krijgen van hun ouders. De ene ouder heeft hierin meer tijd en kunde dan een ander, waardoor de vraag naar bijles explosief is gestegen. De bijlesinstituten hebben hier dankbaar gebruik van gemaakt door zich als Cowboys te gedragen en de prijzen de pan uit te laten rijzen. Hierdoor is het niet voor iedereen betaalbaar, waardoor de leerachterstanden toenemen vaak bij de kinderen die het hard nodig hebben. Dit resulteert op lange termijn in kansenongelijkheid op de arbeidsmarkt.
Dit moet een halt toegeroepen worden. Zo dachten Emiel Veerbeek en Edo Ladage. Deze twee ondernemers waren pas gestart met de stichting Thuiswerkcompagny, om vraag en aanbod voor thuiswerkbanen tot elkaar te brengen in tijden van corona. Plots melden zich ook mensen aan die graag thuis bijles wilden geven aan kinderen met leerachterstanden. Dit project sprak Emiel en Edo erg aan en wilden ze graag stimuleren. Ze hebben toen gekozen om de Thuisbasisonderwijs op te richten als stichting. Ze hebben expliciet gekozen voor een stichting zonder winstoogmerk om het maatschappelijk belang te dienen en gelijke kansen te bieden voor iedereen met betrekking tot het wegwerken van leerachterstanden. In maart zijn ze hiermee gestart en tot hun grote verrassing werden ze overspoeld met aanmeldingen van bijlesgevers en mensen die bijles wilden afnemen.
Hun doel is om bijles betaalbaar te maken voor iedereen en zelfs gratis aan te bieden voor gezinnen die leven van de minima. Dit doen ze door samen te werken met scholen, stichtingen en bedrijven. Ook kan iedereen de stichting sponsoren, om bij te dragen aan de maatschappelijke ontwikkeling ter behoeve van het wegwerken van leerachterstanden en het verlagen van de werkdruk van docenten.
Het motto van Emiel en Edo luidt ‘’gelijke kansen voor iedereen’’. En dit wordt uitgerold door heel Nederland, doordat er ook samen wordt gewerkt met andere bijlesinstituten die hetzelfde doel nastreven. De oprichters van Thuisbasisonderwijs zijn ook blij verrast door mensen die bijles bij de stichting afnamen en vervolgens namens hun bedrijven de stichting een donatie deden om gratis bijles voor andere kinderen te regelen. Dit hersteld het vertrouwen in de maatschappij en laat zien dat het oog voor de medemens ook ten tijde van deze moeilijke tijd nog aanwezig is.