Dat is vooral te danken aan de verkoop van grond voor de vestiging van bedrijven en woningbouw. De uitgaven voor de jeugdzorg bedroegen vorig jaar 2,3 miljoen euro méér dan de gemeente ervoor kreeg van het rijk. Dit baart B&W zorgen.
Burgemeester en wethouders zijn tevreden over het totale financiële resultaat, maar toch ook daarover bezorgd. Wethouder van financiën Henny van den Born noemt die drie miljoen in de plus ‘inderdaad mooi’. “Die laat zien dat we verantwoord met geld omgaan.†“Maar,†voegt hij er onmiddellijk aan toe, “over een aantal jaren zijn we door onze woningbouwlocaties heen. Bovendien moeten we er rekening mee houden dat we behoorlijk minder geld van het rijk gaan krijgen, door de herverdeling van het gemeentefonds. Daarom moeten we, hoe saai dat misschien ook klinkt, doorgaan met ons degelijk financieel beleid. Degelijkheid is nu heel erg oké.â€
In 2020 heeft de gemeente voor woningbouw 41 bouwkavels verkocht. Vanaf dit jaar (2021) resteren er nog 270, overwegend in Ter Borch en Vries-Zuid. Nog net voor het einde van 2020 heeft de gemeenteraad het bestemmingsplan, het beeldkwaliteitsplan en de grondexploitatie voor Vries-Zuid vastgesteld. Maximaal 75 woningen. Het wordt een gemêleerde woonwijk met ruimte voor, specifieke woonwensen en verschillende doelgroepen. Ook net voor het einde van het jaar is het concept-Stedenbouwkundig Programma van Eisen voor de woonwijk op de achterzijde van het Prins Bernhardhoeveterrein gepubliceerd. De verwachting voor deze wijk is dat de gemeente financieel ongeveer quitte gaat spelen.
Er zijn nog volop aantrekkelijke vestigingsmogelijkheden op de bedrijventerreinen in onze gemeente, op Vriezerbrug nog ruim 10.000 m2 en in Businesspark Ter Borch bijna 100.000 m2 . Ondernemers waren en zijn in de coronajaren 2020 en 2021 voorzichtig met investeringen in bedrijfspanden. Maar uit contacten met ondernemers blijken deze locaties ruime belangstelling te genieten.
De rijksoverheid heeft vijf jaar geleden de jeugdzorg aan de gemeenten overgedaan, inclusief een veel kleiner budget dan het rijk er zelf aan besteedde. Dit leidde bij gemeenten jaarlijks tot grote tekorten. Tynaarlo heeft door een aanpassing van de werkwijze de uitgaven in 2020 kunnen verminderen.
Daarnaast heeft de rijksoverheid eenmalig € 496.000 bijgedragen. Daardoor bleef het tekort ‘beperkt’ tot 2,3 miljoen euro. Een landelijke arbitragecommissie heeft nu vastgesteld dat de budgetten van het rijk voor de gemeenten fors omhoog moeten. De eerste berichten hierover zijn veelbelovend, maar ook met extra financiële bijdragen met het rijk moet de gemeente alle zeilen bijzetten om de uitgaven voor jeugdzorg en WMO in de toekomst binnen de perken te houden.