Het zijn locomotieven die vroeger gebruikt zijn bij de vervening, in de staatsbossen, bij defensie en bij de steenfabrieken. Een mobiel erfgoed dat een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de industriële ontwikkeling van ons land in de vorige eeuw.
Een leuk schouwspel waarbij, met het voorbij rijden van de treinen, informatie wordt verstrekt over de achtergrond van elke locomotief: hoe oud is deze, waar is hij voor gebruikt en wat is de functie hiervan in het museum. Veel rijdend materieel wordt immers nog steeds in het museum gebruikt. De presentatie van de parade is in handen van Serge Vinkenvleugel, presentator bij RTV Drenthe. Naast de gepresenteerde treinen zullen er demonstraties smalspoorwerkzaamheden worden verzorgd en zorgt een draaiorgel voor muzikale ondersteuning bij het museumgebouw.
De parades zijn om 12.00 uur en om 15.00 uur. Tussendoor rijden er personentreinen om de bezoekers kennis te laten maken met dit unieke museum. De trein rijdt onder meer langs het natuurgebied, waar zelfs nog veenmos groeit, en langs de historische turfstrooiselfabriek en remise; beide rijksmonumenten. De laatste trein vertrekt steeds een uur vóór de parade. Tussen de parades door kunt u ook langs de locomotieven lopen en informatie krijgen over de locomotief. Voor de kinderen is het wel leuk om eens proberen hoe de zit is. Beide dagen rijdt ook de Schwingeltrein en kunnen kinderen hun machinistendiploma behalen. Draaiorgel de “Turfsteker†zorgt dit weekend voor de muzikale omlijsting. Normale toegangsprijzen maar reservering is verplicht en dit weekend alleen toegang met een Coronatoegangsbewijs voor personen van 13 jaar en ouder.