Aziatische hoornaar in Meppel, noordelijkste vondst ooit

Aziatische hoornaar in Meppel, noordelijkste vondst ooit

MEPPEL - De Aziatische hoornaar is fors naar het noorden opgerukt. Vorig jaar was deze invasieve exoot al in Veenendaal gesignaleerd, vorige week werden dankzij een oplettende inwoner diverse exemplaren aangetroffen in Meppel.

Dat wijst erop dat daar een nest moet zitten. Meppel is hemelsbreed zo’n 90 kilometer van Veenendaal. Daarmee is de soort veel verder opgerukt dan de experts in april van dit jaar nog verwachtten. Nog niet eerder is deze schadelijke exotische wesp zo noordelijk in Nederland aangetroffen. Volgens stichting platform Stop invasieve exoten is het daarom belangrijk ook in Noord-Nederland alert te zijn op de Aziatische hoornaar.

De Aziatische hoornaar eet veel honingbijen, wilde bijen en andere insecten en is om die reden in 2016 op de zogeheten Unielijst geplaatst. Dat is een lijst met inmiddels 66 soorten planten en dieren die in de hele Europese Unie moeten worden aangepakt. Die aanpak houdt onder meer in dat vestiging en verspreiding moet worden voorkomen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ondersteunt de opsporing van de nesten, de provincie is verantwoordelijk voor de bestrijding ervan. In 2017 is de Aziatische hoornaar voor het eerst in Nederland gezien, in het Zeeuwse Dreischor.

In april van dit jaar bracht EIS Kenniscentrum Insecten een rapport uit waarin zij aangaven tot waar de Aziatische hoornaar zich in 2021 zou kunnen uitbreiden. Voor het geval het nest in Veenendaal niet tijdig zou zijn bestreden (en de koninginnen dus hadden kunnen uitvliegen), verwachtten de deskundigen een mogelijke uitbreiding tot maximaal halverwege Overijssel.

Wilfred Reinhold, voorzitter van het platform: “Met de vondst in Meppel is de uitbreiding van het areaal dus aanzienlijk groter gebleken dan verwacht. Dit betekent dat men nu in heel Nederland alert moet zijn op de Aziatische hoornaar.”

“De Aziatische hoornaar wordt vaak verward met allerlei onschadelijke inheemse insectensoorten. Wie denkt een Aziatische hoornaar gezien te hebben, moet er daarom altijd een foto van maken. Vervolgens kan de vinder via deze website of de app Obsidentify door middel van automatische beeldherkenning zelf vaststellen of het een Aziatische hoornaar is, of een ander insect. Mocht het daadwerkelijk een Aziatische hoornaar blijken te zijn, dan is het belangrijk om dat te melden via genoemde site of app,” aldus Reinhold.

iStock
Tiplijn