Spitwa(a)rk: Veenherinneringen uit Valthe, Ballastput en jeugdraad 2e Exloërmond

Spitwa(a)rk: Veenherinneringen uit Valthe, Ballastput en jeugdraad 2e Exloërmond

VALTHE - De nieuwe Spitwa(a)rk is uit en begint met een artikel van Albert Grooten uit 2 e Exloërmond over het veenwerk en de brandstoffenhandel, turf en kolen, in Valthe.

Het zijn herinneringen uit de met niet eerder gepubliceerde foto’s. Geert Komduur vertelt een verhaal over hoe zijn opa en zijn broer in begin vorige eeuw heimelijk de betaalde liefde in Exloo bespiedden. Een mooie anekdote. Roel Sanders gaat ook terug naar zijn jeugd. Hij vertelt hoe zij zich vermaakten bij de Ballastput. Een plek die later vuilstort werd en waar de natuur zich herstelde.

Ook herinneringen van Geert Komduur in het tweede artikel Nog meer Ballastput. Hierin foto’s van de vuilstort midden vorige eeuw en krantenberichten over de firma Zegwaard. Op de Middenpagina staat een foto van de kleuterschool van Zandberg uit 1974. Jan Wierenga’s column Rondblik gaat over vuursteen en hoe je daar vuur mee kunt maken. Twee kleinkinderen zijn ook geïnteresseerd in deze stenen. In Spitwa(a)rk 2020/4 schreef Jan Wierenga in zijn column over de rozen op Eppiesbargie. Henk Haan uit Almere vertelt dat Luc Drenthe uit Valthermond daar rozen legde en waarom.

In Herkent u het nog deze keer een zeer uitgewerkt reactie van Jantje en Geert Schuurman over bewoning van een deel van het Zuiderdiep in 2 e Exloërmond. Uit de krant gaat over het 25-jarig bestaan van de jeugdraad in 2 e Exloërmond, bijna zestig jaar geleden. Oderen verandert duikt in de geschiedenis van café L. Bosch in Valthermond. De voorplaat laat een deel van de Hoofdstaat van Odoorn in 1952 zien.

Albert Grooten begint zijn artikel met zijn herinneringen aan het veenwerk, waar hij vaak met zijn opa heen ging. Zijn vader had een brandstoffenhandel: turf en kolen in Valthe. Het transport en het zware werk en het einde van de brandstoffenhandel, door de gasvondst in Slochteren, komen aan de orde.

Geert Komduur hoorde van zijn opa eens hierover vertellen aan zijn leeftijdsgenoten met wie hij oude verhalen uitwisselde. De artikel leert ons dat de ’polderjongens’, die aan de spoorbaan werkten begin 20 e eeuw hun geld niet alleen achterlieten in de winkels.

Velen in Exloo zijn op de hoogte van het bestaan van de Ballastput. Een gebied met een lange historie en het heeft aan de voormalige spoorbaan de naam te danken. Een van de betekenissen van het woord ballast is: het materiaal bestaande uit zand, grint en stenen, dat de onderlaag vormt voor een aan te leggen spoorbaan. Maar er is meer gebeurd en de natuur heeft zowel op de voormalige Ballastput/vuilnisbelt, als bij het Zandgat van Kremer weer het heft in handen genomen.

Over de Ballastput is meer te vertellen. Er is veel vuilnis gestort en het gebied is verontreinigd. Geert Komduur vertelt ook over zijn herinneringen en hij en de redactie schrijven over wat daar naderhand is gebeurd.
Het tijdschrift wordt, indien gewenst, op verzoek toegezonden. Het blad is verkrijgbaar bij Warenhuis Geerts in Exloo, bibliotheek en het Vervenershuus in Valthermond, de bibliotheek Odoorn en boekhandel Boelens (Emmermeer).

Tiplijn