In Drenthe is de historie, de invloed van de natuur en de mens nog steeds zichtbaar in het landschap. Hier gaan natuur en cultuur nog hand in hand, waarbinnen het agrarisch erfgoed met zijn boerderijen, keuterijen, schuren, erven en landerijen een sterk beeldbepalend element is. Het leven op het platteland krijgt steeds meer aandacht in onze samenleving. Daarnaast komen er grote vraagstukken op ons af. Vraagstukken op het gebied van energietransitie, aanpassing van de landbouw, herstel van de biodiversiteit, verstedelijking en klimaatadaptatie. Opgaven die ook gevolgen hebben voor de inrichting van Drenthe en het agrarisch erfgoed.
De stichting wil zich graag inzetten voor het behoud van het Drents agrarisch erfgoed, zodat het erfgoed op een duurzame wijze doorgegeven kan worden aan de generaties na ons. Daarbij werkt de stichting samen met diverse partners, waaronder Het Drentse Landschap. Tevens initieert de stichting diverse werkgroepen met vele vrijwilligers, zoals de werkgroep boerenerven. Deze werkgroep wil bewoners ondersteunen in het laten inpassen van boerenerven in het ingetogen en sobere Drentse landschap. De projecten en initiatieven worden gedeeld via het digitale platform (www.drentsagrarischerfgoed.nl). Ook kunnen belangstellenden hier terecht voor informatie en vragen over het Drents agrarisch erfgoed, zoals bijvoorbeeld de subsidiemogelijkheid uit het Boerderijenfonds het komend jaar.
Daarnaast geeft de stichting voorlichting door middel van bijeenkomsten en publicaties. De eerste bijeenkomst vindt plaats op 27 oktober aanstaande. Tijdens deze bijeenkomst geeft prof.dr.ir. Theo Spek van de Rijks Universiteit Groningen een voordracht over ‘Agrarische landschappen van Drenthe: een eeuwenoud erfgoed met een grote toekomst’. Een interessant thema waar belangstellenden zich via de website www.drentsagrarischerfgoed.nl voor kunnen aanmelden.