Zeven vrijwilligers hebben alle gegevens bij elkaar gezocht en fotos toegevoegd aan het thema â€Kalkovensâ€. Het interessante van dit thema is dat een rijksmonument, voorheen een kalkschelpfabriek en in verval geraakt, helemaal in een ander jasje gestoken werd door een nieuwe eigenaar die het monument restaureerde en er een restaurant van heeft gemaakt.
Ook wilden we laten zien dat de directe omgeving van de gebouwen een versterkende bijdrage konden geven. De vrijwilligers van Oud Meppel gingen aan de slag en de negen informatieborden zijn prachtig gelukt.
We wisten van Rien Smit dat hij het boek “Het wapen der Koninklijke Marechaussee te paard in Meppel†heeft geschreven. Een rijke bron, die zeker in negen prachtige informatieborden verwerkt konden worden. Rien had connecties met de marechaussee en al snel werd duidelijk dat er wat materiaal richting Meppel zou komen. Met grote precisie werden de voorwerpen en een heuse marechaussee pop uit 1930 in de tentoonstellingsruimte geplaatst. Op vrijdagmiddag j.l. ging het team van Oud Meppel aan de slag en werd de tentoonstelling klaargemaakt voor het publiek.
Zaterdag werd de opening door de kleindochter Hilda van Roelof van de Berg, de laatste werknemer bij de Kalkoven verricht door symbolisch de drie kalkovens te onthullen. Na deze symbolische act werd de deur geopend en konden de genodigden de exposities bekijken. Iedereen was onder de indruk van de kracht van deze informatieborden. Onze gastvrouwen serveerden de heerlijke hapjes van Villa Kalkoven.
Vanaf donderdagmiddag 7 oktober zijn de exposities te bewonderen voor het publiek. Deze exposities duren tot 24 december.