Factoring voor directe betaling van je facturen Istock

Factoring voor directe betaling van je facturen

REGIO - Er is weinig zo vervelend als een lange tijd wachten op de betaling van je facturen. Soms moet je zelfs nog weken lang achter een factuur aan zitten.

Dat is best wel zonde van het harde werk. Het kan ook anders, namelijk met factoring. Factoring is een alternatieve financieringsvorm die een hoop voordelen met zich meebrengt. In dit artikel leggen we uit wat factoring precies is. Ook zetten we in dit artikel de voordelen van factoring op een rijtje en lees je hier voor welke bedrijven factoring voordelig is.

Wat is factoring?

Factoring is dus een alternatieve financieringsvorm, maar dat zegt nog niet zo veel over de betekenis van factoring. Bij factoring draag je de facturen van je onderneming over aan een factoringmaatschappij. De factoringmaatschappij betaalt je facturen binnen 24 uur en neemt vervolgens de inning van de debiteur over. Dat maakt dat de factoringmaatschappij niet alleen je factuur binnen een dag betaalt, maar ook gelijk je debiteurenbeheer overneemt. Dat scheelt weer een hoop extra werk. Er zijn verschillende soorten factoring, waarvan traditionele factoring en American factoring de meest populaire soorten zijn. Bij traditionele factoring neemt de factoringmaatschappij het hele debiteurenbeheer over tegen een relatief lage prijs. Wel stelt een factoringmaatschappij bij traditionele factoring strenge voorwaarden en gelden en lange contracten, vaak vanaf 1 of 2 jaar. Bij American factoring mag je als ondernemer zelf bepalen welke facturen je overdraagt aan de factoringmaatschappij. Bij American factoring gelden er minder strenge voorwaarden en worden er minder lange contracten gesloten. American factoring is wel weer duurder dan bijvoorbeeld traditionele factoring.

Wat zijn nog meer voordelen van factoring?

Zoals gezegd, worden bij factoring je facturen binnen een dag betaald. Dat zorgt voor een betere cashflow en het zorgt ervoor dat je direct in je onderneming kunt investeren. Zo zorgt factoring dus voor een snellere groei van je bedrijf. Bovendien loop je met factoring kleinere financiële risico’s. Zo checkt de factoringmaatschappij altijd of de opdrachtgever kredietwaardig is. Daarnaast verkleind het kredietrisico door factoring. Factoring is extra gunstig wanneer je veel facturen hebt met een langere betalingstermijn dan gemiddeld. Vooral dan verbetert factoring de cashflow van je bedrijf.

Welke bedrijven hebben baat bij factoring?

Met name bedrijven met een grote debiteurenportefeuille profiteren van factoring. Je kunt daarbij denken aan grote bedrijven zoals groothandels en uitzendbureaus, maar ook juist de MKB’ers en zzp’ers hebben baat bij factoring. Ook deze ondernemingen en ondernemers kunnen een grote debiteurenportefeuille hebben en veel facturen per maand versturen. De kosten van factoring liggen over het algemeen tussen de 0,5% en de 5% van de factuurwaarde. Eigenlijk kun je het zien als de factuur verkopen aan de factoringmaatschappij. Je hoeft niet achter betalingen aan de factoringmaatschappij aan. Al met al is factoring een goede manier om de cashflow van je bedrijf te verbeteren en het kredietrisico te verlagen. Het wachten op de betaling van facturen is met factoring verleden tijd.

Tiplijn