HOOGEVEEN - Hoogeveen eert Vincent van Gogh met een bijzonder kunstproject. Vrijdag onthulde wethouder Tuit bij het NS-station een reeks cortenstaal panelen, een blijvend eerbetoon aan de periode die de schilder in Drenthe doorbracht.
Voor deze gelegenheid hebben leerlingen van Roelof van Echten College samen met kunstenaar Geert Oldenbeuving dertig houten zonnebloemen geschilderd, die tijdelijk het stationsgebied verfraaien.
Een kunstproject met betekenis
De dertig zonnebloemen, geschilderd in levendige kleuren, verwijzen niet alleen naar Van Goghs iconische werken, maar vertellen ook een hedendaags verhaal. De leerlingen werkten een dag lang aan dit project en experimenteerden met kleuren, technieken en compositie. Dit proces hielp hen hun creatieve vaardigheden te ontdekken en maakte het mogelijk om kennis te maken met de schildertechnieken van Van Gogh.
Talentontwikkeling en kansen in Hoogeveen
Dit project is een voorbeeld van hoe Hoogeveen kunst en cultuur inzet voor talentontwikkeling. De samenwerking tussen de leerlingen, de kunstenaar en de cultuurcoach creëerde een veilige leeromgeving waarin experimenteren werd aangemoedigd. Dat sluit aan bij de bredere visie van de gemeente, waarin creatieve ontwikkeling en kansen voor jongeren centraal staan.
Volgens Mark Tuit draait het niet alleen om schilderen: “Kunst maken betekent je eigen grenzen ontdekken. Door te experimenteren met kleur en vorm leer je niet alleen over schilderkunst, maar ook over jezelf.”
Kunst als poort naar het verleden én de toekomst
De panelen en de geschilderde zonnebloemen verbinden Hoogeveen met een belangrijk stukje kunstgeschiedenis. Tegelijkertijd brengen ze kunst dicht bij de inwoners en bezoekers van de stad. De panelen blijven permanent bij het station, terwijl de houten zonnebloemen drie weken lang te bewonderen zijn.
Misschien kijkt vandaag een reiziger naar de zonnebloemen, raakt geïnspireerd door Van Gogh en denkt: dat wil ik ook.
drentsnieuws