Deltavlieger Heleen van den Bos uit Oosterhesselen word tweede op Franse open kampioenschappen deltavliegen Delta Fly Adventures

Deltavlieger Heleen van den Bos uit Oosterhesselen word tweede op Franse open kampioenschappen deltavliegen

OOSTERHESSELEN - Heleen van den Bos, eigenaar van Delta Fly Adventures (Oosterhesselen / Stadskanaal), heeft de tweede plaats behaald in het vrouwenklassement van de Franse Open Kampioenschappen Deltavliegen.

Deze prestigieuze internationale competitie vond begin augustus plaats in de uitdagende omgeving van de Hautes-Alpes, Frankrijk.

Bij deltavliegen draait alles om precisie en strategie. Piloten moeten een parcours zo snel mogelijk afleggen, zonder de hulp van een motor, uitsluitend vertrouwend op thermiek - de opwaartse luchtstromen die hen in de lucht houden. Elke wedstrijd is een onvoorspelbare uitdaging: zal een piloot het volledige parcours kunnen afleggen? Punten worden toegekend op basis van afstand en snelheid. Voor een geldige competitie moeten de deelnemers minstens drie dagen vliegen, waarbij de route dagelijks wordt aangepast aan de weersomstandigheden.

Uitstekende prestatie in de sportklasse
Deelnemers worden verdeeld over twee klassen: de eliteklasse en de sportklasse. Heleen van den Bos vertegenwoordigde Nederland in de sportklasse en behaalde de tweede plaats in het vrouwenklassement. Dit resultaat is des te opmerkelijker omdat Heleen, naast haar deelname aan de competitie, eigenaar is van Delta Fly Adventures waarvoor ze zich normaliter in de zomermaanden volledig richt op lesgeven en tandemvluchten.

“Voorheen deed ik alleen sporadisch mee aan losse wedstrijddagen. Dit was mijn eerste volledige competitie,” vertelt Heleen. “Dit jaar kon ik eindelijk de tijd vrijmaken, en het was een fantastische ervaring.”

Deltavliegen: een sport voor iedereen
Hoewel deltavliegen momenteel nog gedomineerd wordt door mannen (de verhouding man:vrouw is ongeveer 10:1), benadrukt Heleen dat deze sport toegankelijk is voor iedereen. “Deltavliegen is vooral een strategische sport", legt ze uit. “Fysieke kracht speelt een rol, maar uithoudingsvermogen, techniek en inzicht zijn veel belangrijker. Vrouwen kunnen hier net zo goed in uitblinken als mannen. Met Delta Fly Adventures zet ik me in om meer vrouwen en jongeren aan te trekken. Wie weet staan we volgend jaar met een serieus vrouwenteam aan de start!”

Competitie en saamhorigheid hand in hand
Het vliegen over bergachtig terrein, enkel gedragen door warme, opstijgende lucht, blijft zelfs voor ervaren piloten een bijzondere ervaring. “In een wedstrijd vlieg je samen, maar ook tegen elkaar,” zegt Heleen. “Je helpt elkaar bij het vinden van de beste thermiek en geeft veiligheidsinformatie door via de radio. Maar uiteindelijk draait het om wie de slimste keuzes maakt en het snelst vliegt. Toch is er een sterk gevoel van saamhorigheid onder de piloten.”

Spanning voor Publiek dankzij Live Tracking
Wat deze sport nog spannender maakt, is de mogelijkheid voor het publiek om de wedstrijd live te volgen. Dankzij moderne technologie dragen alle piloten een tracker die hun locatie, hoogte en snelheid in realtime toont. Dit vergroot de veiligheid én maakt het voor niet-piloten een boeiende en meeslepende ervaring om te volgen.

Tiplijn